Senaste nytt

Ny bok 220812: Dekius Lacks roman Det är när man dör som det roliga börjar handlar om en ung man på tjugotre år som plötsligt kommer ihåg sitt förra liv – och sådant kan ställa till problem. Speciellt om den unge mannen i sin förra kropp lovat tjejen som nu hunnit bli landets statsminister evig kärlek!

Nu lever vi i en tid där de flesta menar (”det är ju så självklart”) att livet slocknar helt när den fysiologiska dödens tillstånd inställt sig. Det finns ingen ”själ” som kan vandra vidare. Men det är en uppfattning som är sprillans ny i mänsklighetens historia. Tron på själavandring eller återfödelse i olika former har varit massiv genom tiderna och är vida utbredd över världen även idag. Dock – i Sverige i vår tid tror vi inte på sånt. Bokens tjugotreåriga huvudperson blir resolut inspärrad på psyket (som ”riskfaktor”, SÄPO har sina befogenheter) när han påstår att han varit pojkvän till Sveriges första kvinnliga statsminister i sitt tidigare liv. Att spärra in honom kan tyckas vara lite överdrivet. Han stalkar henne inte, har inte ens uppträtt hotfullt, han bara framför vad han anser är fakta: att den snart femtioåriga statsministern är hans fästmö. Den unga nyutexaminerade kvinnliga psykiatern Neera får ta sig an Den återfödde, som han kallas. Hennes första patient.

Karl Marx i New York

Karl får jobb som en av ett koppel chaufförer som kör Warnerskyskrapans chefer till möten och middagar. Varje morgon tar han hissen ner till skrapans källare där den imposanta flottan av lyxbilar står och väntar, blänkande och väldoftande, och så stiger han in i chaufförernas fönsterlösa kyffe där hans kollegor i väntan på körningar spelar kort om småmynt, äter utgångna kakor och hänger handfatstvättade strumpor på tork över elementet.

En roman om livet, kärleken och konsten att hantera rika människor.

”Karl Marx i New York är en uppfriskande, underhållande och sagolik bok med verkligt stor berättarglädje.” Mats Linderoth, BTJ

”Det är som om Tage Danielssons Karl Bertil Johnsson äntligen har vuxit upp och blivit en ung man som är beredd att utmana i större skala än han gör varje julafton på TV.” Litterära händelser

Ny bok 2021-06-12:

Dekius Lack: Guds krokiga pekfinger, nu som e-bok.

Ny bok 2020-10-26:

Guds krokiga pekfinger

Dekius Lacks roman Guds krokiga pekfinger. Hur var det nu – när Gud nästan rörde vid Adams finger på Michelangelos takfresk i Sixtinska kapellet – visst var Guds finger lite krokigt? Hade han bara rätat ut det där fingret lite mer så hade antagligen en mycket starkare gudagnista skickats över till Adam, och vad hade hänt då? Då hade människorna nog inte ställt till med så mycket elände, ända sedan skapelsen till idag.

Lacks nya roman handlar om Conny och Solmaz, två svenska ungdomar på glid. De möts på ett vildmarksläger för så kallade värstingar på 80-talet. Conny har hamnat på ett ungdomshem efter att en skolbarack brunnit ner. Solmaz kom till Sverige från ett krigshärjat Turkiet, förlorade sina föräldrar och straffade ut sig. När livet är som allra hårdast och vuxenvärlden har svikit dem hittar de varandra och förvandlas.

Men det är inte samhällets institutioner som ger dem styrka. Det är något annat.

Guds krokiga pekfinger är en roman om zen och konsten att ta sig igenom livets slalomportar.

”Guds krokiga pekfinger presenterar en lyckosam förening av engagerande drama och djuplodande i filosofiskt tankegods.”  Kristofer Flensmarck, Bibliotekstjänst.

”En ovanlig form av introspektion för att vara en modern svensk roman. Normalt är huvudkaraktärerna uppfyllda av sig själva, sin ångest, sin dåliga självkänsla. Här befolkas romanen i stället av personer som ställer de riktigt stora frågorna.” Litterära händelser.

”Guds krokiga pekfinger är en varm berättelse med humor, allvar och stora överraskningar.” Roger Bengtsson, Ung Tro.

Ny bok 2019-08-29:

I fjärde delen i Lacks svit av löparromaner har författaren Kristoffer ett eget sätt att hantera livets lite krångligare sidor. Han finner det klokt att ta ett steg bakåt, eller allra helst klättra uppför ett berg för att få nya perspektiv. Men eftersom Kristoffer bor i Lund får han nöja sig med Sankt Hans backar, ett tolv meter högt berg – en gammal metanläckande soptipp som klätts med gräs och buskar.

På Sankt Hans backar kan han även sitta och fundera över alla skrivråd han fick under ungdomsåren av sina lärare i litterär gestaltning. Det började med att han lärde sig att det bara finns två sorters romaner: ”Antingen ska du skriva om nåt du älskar, eller också ska du skriva om nåt du hatar.” Nyligen har han också fått lära sig att livet precis som skrivandet följer vissa givna mallar. Ödet är en skicklig författare.

För drygt trettio år sedan jobbade fyra tonårstjejer i glasskiosken i skånska Furuboda. De skötte också minigolfbanan och utmanade folk efter stängningsdags. Ibland med höga insatser – ett svenskt golfproffs förlorade sin bil. Tjejerna tappade kontakten efter sommarlovet, men som vuxna har var och en av dem en avgörande roll i Kristoffers liv. Han kan inte annat än tro att det finns en inre mening – ett slags ödets berättelsetrådar – med att dessa räddande änglar trettio år senare träder in i hans och hans vänners liv.

Det här är Dekius Lacks fjärde fristående roman om författaren Kristoffer och hans vänner. Som vanligt handlar det en hel del om löpning. Fysiologisk kunskap blandas med roliga, spännande och dråpliga händelser i en långlöpares vardag.

”Årets julklapp”, Magasin Spring.

”Dekius Lack lyckas ännu en gång med att få helt galen löpexercis att verka mycket lockande.” Roger Bengtsson, Ung Tro.

Ny bok 2019-04-19:

Dekius Lack: När natten kommer är vägarna mina, nu som pocket.

Ny bok 2018-09-18:
Löparens guide till galaxen

Fristående roman. Dekius Lack: Löparens guide till galaxen. 150 år efter Jules Vernes roman Jorden runt på 80 dagar höjs insatsen. I Lacks nya handlar det inte om att ta sig jorden runt med båt och tåg, det ska göras till fots. Kristoffer och hans vänner ger sig av för att springa nästan tvåtusen landmil längs 40:e breddgraden, bränslet är mat och dryck, och för att avverka hela sträckan behövs 20 par löparskor. Men jordklotets storlek är inte den enda utmaningen i denna fascinerande roman – det är en bok om frihet, kärlek, löpning och om den obegripliga oändlighet som alltid omger oss.

”Otroligt välskriven, underfundig och kul att läsa!” B G Nilensjö, Tidningen Spring

”Dekius Lack står för några av de senare årens mest minnesvärda böcker!” Roger Bengtsson, Ung Tro

”En välskriven och läsvärd roman om livets mening och om att ingenting är omöjligt”, Anders Palm, Bibliotekstjänst

”Ännu en lysande löparroman från Dekius Lack!”, Norra Skåne

Ny bok 2018-06-06:

Dekius Lack och Peter Glas: Författare klottrar. Ny uppdaterad utgåva. En överdådig parad av omväxlande galna, omväxlande geniala författarteckningar samlade i en bok. Här finns alltifrån granna teckningar till slarvigt klotter från författare som August Strindberg, Franz Kafka, Fjodor Dostojevskij, Victor Hugo, Charles Baudelaire, Victoria Benedictsson, Fredrika Bremer, Harriet Löwenhjelm, Arthur Conan Doyle, Marcel Proust, Federico García Lorca, Vladimir Majakovskij, F Scott Fitzgerald, Helena Blavatsky, Hjalmar Söderberg, Robert Louis Stevenson och många fler.

”En utmärkt, selektiv litteraturhistoria som gör de stora författarna en smula mer mänskliga”, Jonas Thente, Dagens Nyheter.

”För ett ögonblick får läsaren komma författarna nära, som om vi stod bakom dem och kikade över axeln”, Johan Fingal, Smålandstidningen.

”Boken är lika flyhänt som teckningarna”, Jack Haldén, Aftonbladet.

Ny bok 2018-04-29:

Dekius Lack: När natten kommer är vägarna mina, nu som e-bok. Den fristående uppföljaren: Löparens guide till galaxen kommer i oktober 2018.

Ny bok 2017-11-10:

Dekius Lack: När natten kommer är vägarna mina.

Det här är den fristående fortsättningen på Dekius Lacks roman Springa med vingar som Göteborgs-Postens recensent utnämnde till årets mest spännande bok – åtminstone ur löparsynpunkt. (Springa med vingar finns nu även som pocket och e-bok.) I När natten kommer är vägarna mina bestämmer sig Kristoffer för att springa till vännen Marys överdådigt lyxiga celebritetsbröllop i Salzburg. Han har djupt underskattat ansträngningen. Allra minst räknade han med att bli rånad i början av färden så att han tvingas springa sträckan utan pengar. Nu ska krafterna även räcka till att planka in på hotell och gräva efter mat i containrar. Ibland tvingas han fortsätta på nätterna med vetskapen att han för att hålla värmen är tvungen att springa ända tills solen går upp.

Precis som föregångaren är den här boken samtidigt en guide- och inspirationsbok, en perfekt följeslagare för alla som springer halvmaror, maror och ultramaraton. Och förstås multiultramaraton.

Se boktrailer:

Ny bok 2017-09-01:

Dekius Lack: Springa med vingar, nu som pocket. Den fristående uppföljaren När natten kommer är vägarna mina kommer i november 2017.

Ny bok 2017-03-13:

Dekius Lack: Springa med vingar, nu som e-bok.

Ny bok 2016-10-07:

Dekius Lack: Springa med vingar. Haruki Murakamis Vad jag pratar om när jag pratar om löpning, Dean Karnazes Ultramarathon Man och Christopher McDougalls Born to run är alla spännande böcker om fantastiska och fanatiska löpprojekt. Nu kommer en svensk roman i samma anda. Fyra vänner bestämmer sig för att springa sträckan Lund-Aten på 80 dagar.

Det finns fullständigt vansinniga projekt och sedan finns det förstås ännu galnare projekt. Som att springa 270 mil ner till Grekland bara för att ställa sig på startlinjen till Athens Authentic Marathon.

Det här inte bara en spännande roman, det är också en intressant genomgång av vad som händer med kroppen när man tänjer på gränserna för vad som är fysiskt möjligt. Boken fungerar även som en guide- och inspirationsbok om långlöpning. Inte bara för den som springer halvmaraton, maraton och ultramaraton, utan även för den som funderar på ett multiultramaraton.

”Jag har just läst årets mest spännande bok – åtminstone ur löparsynpunkt – och det är en roman!” Ove Haugen, Göteborgs-Posten

”En välskriven roman om livslång vänskap. Lack har tidigare visat att han verkligen kan berätta en historia och han bevisar detta ännu en gång!” Anders Palm, BTJ

”En rakt igenom underhållande bok om man någon gång tjusats av löpning!” Roger Bengtsson, Ung Tro

”Sträckläste med stor fascination. Nästan 300 sidor om löpning från Lund till Aten på 80 dagar, nördig, kul och wow!” BG Nilensjö, Tidningen Spring.

Se boktrailer:

Läs mer på Bakhålls webbplats.


Ny bok 2015-11-06:

Dekius Lack: Robert Walls hemliga liv. Åttonde romanen (OBS! Friststående!) om lundapolisen Robert Wall kommer ut i november 2015. Robert har blivit kommissarie och ansvarig chef för den Operativa utredningsgruppen. Enda problemet är att han lider av papyrofobi, han orkar helt enkelt inte läsa utredningar längre och det lägger förstås allvarliga hinder i vägen för livet som gruppens nyckelperson, speciellt när han vill imponera på Sandra Holmström, den nya polisassistenten som råkar vara dotter till biträdande rikspolischefen.

Har du av någon anledning missat bokserien om Lunds egen polisstjärna kan du med fördel börja med den här boken.

Se boktrailer:

Pressröster om Dekius Lacks Robert Wall-böcker:

”Wall är troligen en av den samtida svenska roman­prosans största och mest osannolika losers… Romansviten om Robert Wall är uppfriskande tokig, och mycket rolig.” (Magnus Persson, SvD)

”Klanten och latoxen Robert är betydligt roligare än de malande långkörare som deckarförfattare i Sverige i allmänhet matar ur sig… Dekius Lack skriver helt ohämmat, ljuger och hittar på, och gör som han vill, boken igenom. Precis som Robert Wall, som är nödlögnernas och falskhetens mästare.” (Maria Vedin, Norrländska Social­demokraten)

”Man hittar reminiscenser från Molière, Cervantes och andra författare som använder sig av farsens elementa för att säga något om sin samtid. Låg humor kan ge höga igenkänningssignaler… Det är inte alltid man blir klok på vad karlen (och författaren) är ute efter, men för det mesta blir man väldigt underhållen.” (Karl Hjelm, DAST Magazine)

”Det är som att läsa en svensk folkhems-Kerouac, men skild och omplacerad i den skånska myllan… Full av uppgivenhet och rotlöshet, men ändå med humor och filosofiska spetsfundigheter och vansinniga sentenser.” (Zoran Alagic, Norrköpings Tidningar)

”Som skildring av en manlighet i kris är det både roande och oroande – man får en obehaglig känsla av att den förvirrade, omogne, sexfixerade, håglöse, loserstämplade figuren är ett träffsäkert porträtt av dagens svenske man.” (Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad)

”Jag anar en sorts klassiker.” (Sven Christer Swahn, Sydsvenskan)

”Roligt, skruvat och så överdrivet att det inte går att lägga boken ifrån sig.” (Roger Bengtsson, IKON1931)

Sagt om Robert Walls hemliga liv:

”Att läsa böcker av Dekius Lack är som att lära sig röka. Till att börja med tar man det försiktigt, känner av det sträva och kanske kräks, allra minst hostar, och börjar undra varför man håller på med det här. Men ju fler jag läste och lärde mig uppskatta författarens något skeva humor blev det som med cigaretterna, alltmer ett behov.” (Karl Hjelm, DAST Magazine)

”En skruvad, rolig och välskriven bok… Läs!” (Anders Palm, Bibliotekstjänst)

”Det är alltid lika roligt med Dekius Lacks uppfriskande intellektuella humor. Sveriges roligaste författare just nu? Ja.” (Stormprataren)

Läs mer på Bakhålls webbplats (välj webbshop, sedan Dekius Lack).


Ny bok 2014-10-03:

Dekius Lack: Den unge Stäppvargen. Tre barndomskompisar har alltid intresserat sig för litteratur, men när en av dem upptäcker att alla berättelser är berättade får det oanade konsekvenser. Inte bara för litteraturen.

För sjuttiofemtusen år sedan skapades det första konstverket i Blombosgrottan i Sydafrika. Sedan dess har antalet möjliga nyskapande konstverk (musik, böcker, konst…) reducerats med ett för varje nytt verk som sett dagens ljus. Idag är allting skrivet… (Ja, allt är verkligen skrivet enligt de litteraturanalyserande Blombosdatorerna. Berättelserna har börjat gå in i varandra, romanerna tangerar varandra.) Ibland går det så långt att de är rena plagiat. Även denna bok gör sig skyldig till vissa ofrånkomliga övertramp. Till och med rena textstölder. Blomboskoden på bokens baksida avslöjar vilka.

I en värld där allting är berättat så öppnar berättelserna fraktaldörrar mot nya världar, på ett sätt som ingen av de tre kompisarna kunnat ana. En bok om kärlek, litteratur och konsten att överleva – allt.

Se boktrailer:

 

Annons